VEGANODAKTYL

Pohanka s fazolkami na česneku

Pohanka je hotovej poklad. Je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků, z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Velmi důležitým vitamínem v pohance v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem (alkáči jásají hehe)…navíc je tam hafo bílkoviny, aminokyselin a sacharidů..Proto bysme si ji měli aspoň jednou tejdně dát..

Postup (dvě porce):

Do malýho hrníčku si nasypeme lámanou pohanku (co hrníček, to porce-stačí fakt málo, pak nabobtná) a dáme si vařit vodu. Pak si dáme pohanku do nějaký mističky a až voda začne vařit, pohanku spaříme (zalejeme) a přikryjeme pokličkou. Nevaříme.

Mezitím si na rozpálenej olivovej olej z pokrutin hodíme nakrájenou mrkev na kolečka a papriku, chvilku orestujem a pak přidáme na plátky nakrájenej česnek (3stroužky). Přisypeme kmín a necháme nasáknout chutě. Poté vhodíme fazolové lusky (já mám z mrazáku od babičky ze zahrádky-povařený do měkka) a ochutíme tymiánem, provensálským kořením, samozřejmě osolíme a opepříme a přisypem hrst dýňových semínek a nakonec pohanku, co se nám vedle dusí pod pokličkou a ještě tam trošku cvrknem vody. Pak chvilku na mírným ohni mícháme, vypnem oheň a přikryjem pokličkou a necháme to celý dojít, odpočinout a všechny chutě se tak pěkně spojí. Je to fakt mňamka, moh bych to jíst pořád. A je to sakra levný!

Sdílej recept:

© VEGANODAKTYL – veganské recepty | JelenStudio.cz webdesign