19th Pro2012

Zapékaný lilek s tofu a květákem na víně

by Veganosaurus Rex

Zapíkací experiment, kterej se fakt poved, jen omluvte fotku z mobilu, neměli sme foťák 🙂

Nejprve si rozebereme jeden menší květáček na malé růžičky, opláchneme a dáme vařit do hrnce pod pokličku. Přisolíme, přidáme kmín a vaříme do poloměkka. Mezitím si nakrájíme jeden středně velký lilek na proužky (asi jako hranolky), dáme do mísy, posolíme, prohrábneme a necháme nějakou tu minutku vypotit. A to už si připravujeme zapíkací mísu, či pekáč, vymastíme olejem, vysypeme strouhankou a spodek vyložíme lilkem. Poté přijdou na řadu růžičky květáku a posypeme pálivou paprikou. To celé přikryjeme další vrstvou tentokráte z plátků tofu (použil jsem tofu s řasou, hodí se k tomu, ale je na vás, jaký tam dáte).

Teď přijde na řadu bešamel, kterým prozatimní vrstvy zalejeme:

Na menším ohni rozpustíme alsan a dvě polívkový lžíce olivovýho oleje a přisypeme 3 polívkový lžíce hladký mouky – u toho to musíme rychle míchat. Ještě přidáme pár špetek muškátovýho oříšku. Poté pomalu zalíváme sojovým mlíkem (použijem 2 hrnky) a u toho metličkou rychle mícháme, ať se nám neudělaj hrudky. Jestli se udělaj, rozšleháme/rozmixujem mixérem. Ještě osolíme a opepříme a bešamel by měl být jako hustý mlíko.

Trošku bešamelu si ještě schováme a na to položíme další vrstvu květáku, pak lilek, zase posypeme paprikou a zalejeme zbytkem bešamelu. A teď přijde na řadu třešnička na dortu, zalejeme červeným vínem, my použili merlot, 1 deci. Celé to šoupneme do předehřáté trouby a pečeme do měkka a kontrolujeme, ať to nespálíme.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Statistical data collected by Statpress SEOlution (blogcraft).