VEGANODAKTYL

Džuveč

Tradiční balkánský pokrmek ve vegan provedení. Normálně se dělá z oveček, já použil sojové kostky.

Co potřebujeme?

  • pytlík sojových kostek
  • dvě hrstky rýže
  • dvě větší bílé papriky
  • jedno větší rajče
  • dvě menší cibulky a jednu menší červenou cibulku
  • 3 stroužky česneku
  • rajský protlak, pepř, sůl, olej, vegetu, chilli omáčku, mletou sladkou papriku a čubricu (balkánská směs koření)

Postup:

Dáme si vařit sojové kostky s vegetou, až jsou hotové, pořádně vymačkáme a dáme stranou. Na oleji si osmahneme pokrájenou cibulku, česnek a papriky až zesklovatí, posléze zmírníme oheň, odstavíme a zasypeme sladkou paprikou. Promícháme, zesílíme oheň a necháme zpěnit za stálého míchání. Pak přihodíme sojové kostky, necháme spojit a potom přidáme protlak, pokrájené rajče, sůl, pepř a chilli omáčku dle chuti a zasypeme čubricou (normálně dostupná v obchodech) – nebojíme se toho, klidně i víc… No a málem bych zapomněl na rýži – přihodíme, řádně promícháme, kdyžtak přidáme vodu (2-3 deci) a dáme pod pokličku dusit. Občas promícháme a vaříme, dokud není rýže měkká. Podáváme s čerstvým chlebem.

Sdílej recept:

© VEGANODAKTYL – veganské recepty | JelenStudio.cz webdesign