04th Lis2012

Podzimní ratatuj s hrachem a polentou

by sinner

Trochu delší recept, ale stojí za to. Tahle klasika francouzské kuchyně se dá krásně obohatit kořenovou zeleninou a doplněná o luštěniny a kukuřici jde o skutečnou lahůdku.

Přísady:

Ratatuj

6 pl olivového oleje

250 g brambor (nejlépe červené)

250 g pastináku (lze nahradit kořenovou petrželí)

150 g mrkve

200 g tuřínu (lze použít celer)

2 stroužky česneku

50 g vypeckovaných černých oliv

200 g nasekaných rajčat z konzervy, scezené

150 ml passaty (pasírovaných rajčat)

2 čl čerstvé nebo 1 čl sušené dobromysli (oregano)

sůl

pepř

zeleninový vývar pro případné podlévání

 

Hrách

300 g žlutého loupaného hrachu

1 čl celého nebo ½ čl mletého římského kmínu

1-2 cibule

2 pl oleje

sůl

pepř

 

Polenta

250 g instantní polenty

1250 ml vody

semínka dle chuti (len, seznam, konopné semínko atd.)

bylinky dle chuti, čerstvé či sušené

sůl

pepř

 

V úvodu si uděláme polentu. Na suché pánvi si opražíme semínka, získají mnohem lepší chuť. Dáme si vařit vodu a do vroucí osolené vody vsypeme polentu se semínky a nasekanými bylinkami. 1 minutu polentu za stálého míchání povaříme a poté stáhneme z ohně. Osolíme a opepříme dle chuti. Poté vlijeme do zapékacích misek, forem na muffiny či mini střívek na tlačenku, dle osobních preferencí, a necháme vychladnout.

Pak se vrhneme na ratatuj, která se bude tvořit dost dlouho a bude čas si dodělat přílohy. Veškerou kořenovou zeleninu a brambory si pokrájíme na plátky a klínky. V dostatečně velkém kastrolu si rozpálíme olej a na středním plameni osmahneme zeleninu a brambory společně s prolisovaným česnekem, cca 2 – 3 minuty. Následně přidejte olivy a pokračujte asi 5 minut. Vmíchejte rajčata a passatu. Poté kastrol přiklopte a vložte zhruba na 60 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Vše duste doměkka a občas zkontrolujte zda se nevydusila všechna šťáva, případně přilijte trochu vývaru nebo vody. 5 minut před koncem vmíchejte dobromysl a ochuťte solí a pepřem.

Je čas na hrách. Ten zalijeme vodou a vaříme do měkka, klidně malinko rozvaříme do kašovité konzistence. Přidáme římský kmín a ještě krátce společně prohřejeme. Nakonec osolíme a opepříme. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.

Nezbývá než servírovat. Takže vychladlou polentu zprudka opečeme na pánvi, aby udělala zlatavou kůrčičku. Dáme na talíř, doplníme porcí hrachu, který ozdobíme osmaženou cibulkou a doplníme ratatuj. Pro gurmány by k tomu sedlo nějaké polosuché bílé víno.

Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Statistical data collected by Statpress SEOlution (blogcraft).