31st Říj2012

Pizza margherita

by Veganosaurus Rex

Výborná „sýrová“ pizza z kynutého těsta!

Prvně si musíme udělat těsto. Začneme kváskem – do mísy si dáme třetinu kostky droždí, kterou rozdrolíme na malé kousíčky, zalejeme vlažnou vodou (menší sklenička), posypeme třtinovým cukrem (asi tři lžičky), trochou soli a necháme 10 minut pracovat.

Poté přidáme asi 400g hladký mouky, 4 lžíce oleje, sklenici vody a rozhněteme. Když je těsto moc mokrý, přidáme mouku, když moc suchý, přidáme vodu. Nemělo by se ani lepit, ale ani by nemělo být moc suchý. Poté dáme těsto do hladkou moukou vysypané mísy a ještě ho seshora trochu posypeme, přikrejeme utěrkou a necháme 1hodinu, až hodinu a půl vykynout na teplém místě. (pod peřinou třeba)

Až je těsto nakynuté, rozdělíme si ho na půlku a uválíme z něj placku, kterou roztáhneme na olejem vymaštěný pekáč (dva pekáče, dvě pizzy), těsto seshora potřeme olivovým olejem, poté rajčatovým protlakem, či kečupem, na to naskládáme na plátky nakrájená rajčata, okořeníme oregánem, pepřem a solí, jeden stroužek česneku na plátky a půlku vegan sýru veganline nakrájeného na proužky, tak aby to všecko bylo pěkně rozprostřené přes celý pekáč. Ještě přihodíme olivy a šup s tím do předehřáté trouby.

Pečeme, dokud kůrka není křupavoučká! Mňam & Mlask!

8 komentářů to “Pizza margherita”

  • Leoš

    Dobrý recept, ale z věcí, co by vegan (vegetarián), moc jíst neměl. Není to jen o tom, nejíst maso a vyškrtnout mléčné výrobky, ale i další, ne zrovna prospěšné suroviny.:
    1. droždí – kvasí ve střevech, vhodnější je žitný kvásek
    2. hladká mouka (to je vtip?), obsahuje lepek a lidi by jíst mouku vůbec neměli
    3. protlak, kečup – doufám, že bio, bez chemie a ta sůl, doufám mořská
    Hlavně, že tam pak dáš rostlinný sýr za 6 pětek :-/
    Stránky a recepty jsou bezva, ale opravdu by to chtělo trochu zajít více do detailů.
    PS: Někde jsem viděl dokonce i bujón!!!! sice zeleninový, ale je to stejné „svinstvo“ jako normální.

    • Leoš: „Není to jen o tom, nejíst maso a vyškrtnout mléčné výrobky, ale i další, ne zrovna prospěšné suroviny“ – to máš sice pravdu, ale jednou za čas se můžu oprostit od fundamentalistickýho pojetí veganství a sprasit se. Snad mě nezatkne veganská policie a nepudu sedět za takový zločiny proti lidskosti.

    • Kamil

      Leoši, na tohle už jsem se vykašlal dávno, po té co jsem byl 6,5 let na raw stravě jsem se stejně vrátil k těmhle chuťovkám, veganem jsem se stal kvůli zvířatům, nic jinýho. ne kvuli lidem, ne kvuli zdraví…. a jestli chcípnu zítra kvuli lepku, nebo kečupu je mi absolutně fuk :))) naopak já jsem rád za tyhle veg. recepty, pizzy, burgery, tacos, burritos a podobný „prasárny“

    • renet

      nejsi trošku vege fašou? 😀

    • Zuzka

      Já myslím,že se nemusí o tom více rozepisovat 😉 každý si tam dá co chce.Třeba mouku si změní nebo se podívá na netu,jak pracovat s jinou moukou,existuje si udělat domácí kvasnice,protlak,kečup atd…já myslím,že kdo si chce udělat zdravější formu a opravdu vše BIO tak si to vyhledá sám.Pokud autorovi to stačí takhle a má to tak rád,tak si myslím,že už je to jeho volba 😉

    • Kýťa

      Pan Leoš si může založit vlastní blog, místo aby ostatním radil, jak psát ten jejich.

      Autorovi děkuji za fajn recept 😉

  • Lenja

    Nic co je radikální není dobrý….

  • Place a pizza stone or tiles on the middle rack of your oven and turn heat to its highest setting. Let it heat for at least an hour.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Statistical data collected by Statpress SEOlution (blogcraft).