VEGANODAKTYL

Perník

perníkVím, nuda, jeden z mnoha receptů na perník. Tento je krásně nadýchaný a mňamkozní.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku sojové mouky
  • 1 a 1/2 hrnku sojového mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 prášek do perníku
  • 1 lžička sody (nebo kypřícího prášku – používám bez fosfátů)
  • 1 – 2 lžičky perníkového koření (směs skořice, badyánu, nového koření, fenykl, koriandr)
  • 2 vrchovaté lžíce holandského kakaa

Můžete přidat:

rozinky, oříšky, semínka, sušené ovoce…

V míse smícháme veškeré suché ingredience, poté přidáme mléko, olej a vše smícháme vařečkou, dokud nevznikne hladké polotekuté těsto. Je-li těsto příliš tuhé a hrudkovité, přilijte trochu mléka. Nakonec přimíchejte nasekané oříšky, sušené ovoce. Těsto vlijte na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný rostlinným tukem a moukou.

Pečeme asi 30minut v předem vyhřáté troubě na 180°.

Hotový perník můžete potřít marmeládou, posypat slunečnicí, kokosem a přelít čokoládovým dippem.

Dipp:
  • 1/4 hrnku rýžového mléka
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 1-2 lžíce sirupu (agavé, javorový..)
  • 1/2 hrnku margarínu – Alsan

Do hrnce dáme rýžové mléko, kakao, margarín a sirup. Vaříme na nejmenší teplotu, dokud nemáme sametovou čokoládu, kterou nalijeme na perník.

Sdílej recept:

© VEGANODAKTYL – veganské recepty | JelenStudio.cz webdesign