02nd Říj2012

Perník

by Ella

perníkVím, nuda, jeden z mnoha receptů na perník. Tento je krásně nadýchaný a mňamkozní.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku sojové mouky
  • 1 a 1/2 hrnku sojového mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 prášek do perníku
  • 1 lžička sody (nebo kypřícího prášku – používám bez fosfátů)
  • 1 – 2 lžičky perníkového koření (směs skořice, badyánu, nového koření, fenykl, koriandr)
  • 2 vrchovaté lžíce holandského kakaa

Můžete přidat:

rozinky, oříšky, semínka, sušené ovoce…

V míse smícháme veškeré suché ingredience, poté přidáme mléko, olej a vše smícháme vařečkou, dokud nevznikne hladké polotekuté těsto. Je-li těsto příliš tuhé a hrudkovité, přilijte trochu mléka. Nakonec přimíchejte nasekané oříšky, sušené ovoce. Těsto vlijte na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný rostlinným tukem a moukou.

Pečeme asi 30minut v předem vyhřáté troubě na 180°.

Hotový perník můžete potřít marmeládou, posypat slunečnicí, kokosem a přelít čokoládovým dippem.

Dipp:
  • 1/4 hrnku rýžového mléka
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 1-2 lžíce sirupu (agavé, javorový..)
  • 1/2 hrnku margarínu – Alsan

Do hrnce dáme rýžové mléko, kakao, margarín a sirup. Vaříme na nejmenší teplotu, dokud nemáme sametovou čokoládu, kterou nalijeme na perník.

6 komentářů to “Perník”

  • Lenja

    pro zkušenější pekaře, kteří vědí, jakou by těsto mělo mít konzistenci – překrásná obměna, místo mléka přidat nahrubo nastrouhané šťavnaté jablíčko, odhadem dvě, netroufnu si typnout přesné množství… nikoho ani nenapadne, že tam jsou a perník je vláčný a plný chuti! 😉

  • ella

    diky,urcite priste zkusim..

  • Beatrix

    Díky moc za tento recept. Zkusila jsem místo sojové mouky, mouku konopnou, olej též konopný a doplnila jahodami. Skvělý, mohu jen doporučit. 🙂

  • Tereza

    Jaký je rozdíl mezi „práškem do perníku“ a „perníkovým kořením“? V tom prášku už to koření je, ne? A zároveň je kypřící ten prášek.

    • Kiki

      Prášek do perníku ( kypřící prášek). Perníkové koření ( směs koření např. skořice)

    • Isabella

      Rozdíl je ten, že nemůžeš upravovat množství perníkového koření, v prášku do perníku je ho prostě dané množství (podle mě malé) a když používáš třeba jen lžičku prášku do pečiva, moc to perníkově nechutná.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Statistical data collected by Statpress SEOlution (blogcraft).