VEGANODAKTYL

Polenta s dušenými rajčaty a tofu-cuketovými špízy

1 ks uzeného tofu

1ks mladé cukety (20 – 25 cm)

sojová omáčka

olej

6 ks středních rajčat

1 ks menší cibule

1 stroužek česneku

sušenou bazalku

1 pol. lžíce balzamikového octa

30 g rostliného tuku (Alsan)

100 g polenty

500 ml vody

konopné semínko

lněné semínko

kořenící směs dle chuti

sůl

pepř

Prvně si připravíme polentu. Dáme vařit uvedené množství osolené vody, do které, až se začne vařit, vsypeme polentu společně se semínky a kořením. Používáme instantní polentu, kterou stačí pouze 1 minutu povařit za stálého míchání. Pokud používáte směs koření, pozor na obsah soli, je potřeba to přizpůsobit. Vytvořenou kaši nalijeme třeba do formiček na muffiny nebo něčeho obdobného a necháme ztuhnout. Ztuhlou polentu posléze dáme do trouby, aby úplně nevychladla, třeba tak na 80 – 100 °C.

 Rajčata omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme horkou vodou a necháme spařit. Předtím jim ještě nařízneme slupku, půjdou snadněji loupat. Po zhruba 5 – 10 minutách rajčata vyjmeme z vody a oloupeme slupku. Následně je rozkrojíme a zbavíme jadérek, zůstane nám jen červená dužnina. Tu pokrájíme na menší kousky. Ty smícháme se sušenou bazalkou a lžící balzamikového octa. Do malého rendlíku dáme tuk, rozpustíme a na něm necháme trochu zezlátnou drobně pokrájenou cibulku a česnek. Přidáme rajčata a společně dusíme. Kdo chce může přidat lžičku škrobu nebo nechat zredukovat vodu dušením. Na závěr osolit a opepřit dle chuti.

Tofu a cuketu si pokrájíte na přibližně velké kousky a na střídačku je napícháte na špejle. Zakápnete sojovou omáčkou a hned zprudka opečete na rozpáleném oleji.

Pak už nezbývá než vyklepnout polentu z formiček na talíř a doplnit špízy a rajčaty a podávat.

Dobrou chuť!

Sdílej recept:

© VEGANODAKTYL – veganské recepty | JelenStudio.cz webdesign