VEGANODAKTYL

Bulharská musaka

Typická bulharská kuchyně ve vegan provedení..ultimátní mňamka!

2-3 porce:

Nejdřív si dáme vařit sojové kostky (jeden pytlík), okořeníme vegetou. Až jsou kostky hotové, důkladně vymačkáme v sítu a pomeleme v mlýnku „na maso“. Poté si na pánvičce osmahnem cibulku na oleji a přidáme mletou soju. Osolíme, opepříme, přidáme špetku oregána a víc špetek čubrici (čubrica je balkánská směs koření převážně ze saturejky a pískavice, v obchodě se normálně dá sehnat..) a až je směs taková už hotovější, přidáme jeden malej rajčatovej protlak a řádně promícháme.

Vedle si vymažeme pekáček olejem, nakrájíme si na kolečka cuketu a vyplníme jima dno pekáčku, zlehka posolíme a vykydnem na ni směs z pánve. Poté dáme na proužky nakrájenou jednu menší zelenou papriku, na to další vrstvu z nakrájené jedné větší brambory na plátky, zase osolíme a na to dáme zase vrstvu z nakrájených dvou rajčat a vršek zase překryjeme plátkama cukety, které zase lehce osolíme. Pekáč šoupnem do předehřáté trouby.

Mezitím, co se to bude píct si uděláme bešamel. Dáme na pánev plátek alsanu (nebo jiný rostlinný tuk), rozpustíme a přisypem hladkou mouku za stálého pekelně rychlého míchání. Po pár minutách přilijeme hrnek sojového mléka a mícháme ještě rychlejc, ať tam nemáte hrudky. Lehce osolíme, přidáme špetku muškátového oříšku a mícháme dokud bešamel není krémovitého vzezření. Odstavíme a po půl hodině pečení bešamel nalejem do pekáče a rozprostřeme přes celý vršek. Znova šoupnem do trouby a pečem dalších 10-15 minut.

Sdílej recept:

© VEGANODAKTYL – veganské recepty | JelenStudio.cz webdesign