03rd Říj2011

Křenová omáčka s knedlíkem

by Veganosaurus Rex

Stará známá křenová omáčka, která pěkně protáhne – a s knedlíčkem..mmm..

Začneme houskovým knedlíkem:

700-800 g hrubé mouky, droždí, třtinový cukr.

Ze všeho nejdřív si necháme vzejít kvásek. Vezmeme si mísu, ve které budem míchat těsto (nějakou větší), nasypeme na dno trochu mouky a rozdrolíme si tam necelou půlku droždí, a zasypeme troškou cukru, což pak zalijeme malou sklenicí vlažné vody a následně promícháme a necháme účinkovat tak 10 minut. Pak přisypeme zbytek mouky, skoro celou housku (natrhanou na malé kousíčky), další sklenici vody a hněteme těsto do kypra a polotuha. Uvaříme si vodu v hrnci, který pak strčíme do trouby na dno a nad hrnec do přihrádky dáme mísu s těstem přikrytou utěrkou a necháme vykynout (takhle urychlíme kynutí-ale pozor, troubu nezapínejte!). Až těsto vykyne, uválíme knedlík do jedný nudle tlustší, kterou rozkrojíme na 4 díly a dáme do vroucí osolené vody. Je lepší si vzít dva velký hrnce, knedlík se pak nafoukne, tak ať vám neleze z hrnců. No a vaříme cca 20-25 minut.

Omáčka:

Mezitím si uděláme omáčku. Pro dvě porce bude stačit jeden středně velkej křen, kterej na jemno nastrouháme. Uděláme jíšku – rozpálíme si olej a pak přisypeme dvě až tři polívkový lžíce hladké mouky a mícháme, dokud mouka trochu nezhnědne. Pak zalejeme trochou vody (při nálívání pořád míchejte, ať se vám neudělaj hrudky) a následně přidáme malej hrnek sojovýho mlíka (asi tak 5 lžiček na dvě deci, ať je to pěkně smetanový) a nebo sojovou smetanu. Až to celý zhoustne, tak to trochu osolíme a úplně nakonec přidáme nastrouhanej křen, zamícháme a hotovo. (pokud se vám udělají hrudky, vemte mixér a omáčku rozmixujte)

Knedlík by už měl být hotov, tak ho vyndáme, nakrájíme (dobré je si nůž namáčet ve vodě, pak se na něj knedlík nelepí) přikryjeme omáčkou a sou jak pod peřinkou. No a samozřejmě místo uzenýho si k tomu můžete dát opečenou klaso klobásu, nebo třeba uzený tofu.

dobrou chuť!

3 komentáře to “Křenová omáčka s knedlíkem”

  • Jakub

    mám na to chuť , jen bych asi přidal víc sojového mléka aby to pěkně teklo

  • Raskenius

    Dobrý nápad akorát bych rád podotkl, že s největší pravděpodobností to nebude 100% vegan neb jsem se nesetkal s běžným pečivem ve kterém by nebyla živočišná složka – třeba odkolek přidává do rohlíků vepřové sádlo, nebo je tam E 471, které může být sice i rostlinného původu, ale je větší pravděpodobnost že bude z ekonomických důvodů živočišného…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Statistical data collected by Statpress SEOlution (blogcraft).