Článek Fejková rybí pomazánka se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>Ze silken tofu slijte přebytečnou tekutinu. Cibuli nakrájejte nahrubo, česnek na půlky a plátky řasy natrhejte na malé kousky. Přidejte fejkového tuňáka a spolu se zbytkem ingrediencí vložte vše do mixéru a mixujte do požadované konzistence. Hotovou rybí pomazánku ochutnejte a dolaďte dle vlastní chuti.
Článek Fejková rybí pomazánka se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>Článek Živáňské těstoviny s lilkem se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>4 porce
Lilek:
Troubu rozpalte na 180 °C. Petržel nasekejte nadrobno a asi 1/3 vmíchejte do cca 50 ml oleje. Česnek nakrájejte na tenké plátky. Lilek podélně rozkrojte a opatrně prošpikujte plátky česneku tak, abyste u toho neprořízli slupku. Štědře posolte, lehce opepřete a pečlivě pomažte petrželovým olejem, vložte do pekáče a dejte nepřikryté péct na 35-40 minut.
Omáčka:
Pokud se rozhodnete si živáňskou omáčku udělat vlastní, tak použijte nadrobno nakrájenou cibuli, protlak, drcená rajčata a nadrobno nakrájené nakládané okurky a papriky. V hluboké pánvi rozpalte a postupně ve vyjmenovaném pořadí přidávejte ingredience. Osolte, opepřete, ale chuť omáčky by měla být také dost sladká, proto můžete přidat cukr. Pokud máte Živáňskou kupovanou, celý postup nahraďte tím, že na oleji osmahnete cibuli a na ní nalijete kupovanou omáčku. Přisypte nasekanou petržel, zalijte vroucím vývarem a přidejte červenou čočku. Asi 5 minut vařte nepřikryté, poté stáhněte plamen, přikryjte a duste další 15 minut. Kdo chce, může dát trochu chilli. Až je čočka měkká, odstavte z plamene.
Mezitím si v osolené vodě uvařte těstoviny a z trouby vytáhněte upečený lilek. Měl by být měkký a voňavý. Lilek přendejte na krájecí prkýnko a nakrájejte na menší kousky, které následně vmíchejte do omáčky. Kdo chce, může těstoviny a omáčku smíchat v pánvi dohromady tak, jak to dělají Italové. Dle libosti posypejte nastrouhaným ne-sýrem řeckého typu a dejte se do jídla.
Článek Živáňské těstoviny s lilkem se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>Článek Dýňová polévka s tofu se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>4 porce
Hokkaido dýni neloupeme, pouze rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek utřeme se solí. Jarní cibulku nakrájíme nadrobno a necháme si ji stranou. Na plotnu si dáme ohřívat vývar, který budeme potřebovat vroucí. Ve větším hrnci na oleji osmažíme cibuli tak, aby změkla, ale její barva se nezměnila. Přidáme pokrájenou dýni a pražíme asi 5 minut na středním až vyšším stupni, ke konci vmícháme utřený česnek a promícháme. Vše zalijeme vroucím vývarem, citrónovou šťávou a sójovou omáčkou. Dochutíme muškátovým oříškem, pepřem, solí a bobkovým listem. Snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a necháme 30 minut pomalu vařit. Po půl hodině zkontrolujeme tvrdost dýně, v tuto chvíli by už měla být měkká, a tím pádem hotová. Odstavíme, vyndáme bobkový list (!) a tyčovým mixérem mixérem rozmixujeme do hladka (nebo jak to máte nejradši). Pak už jen vmícháme rostlinnou smetanu a prohřejeme.
Na větší pánvi na střední stupeň na sucho opražíme slunečnicová semínka. Jakmile začnou hnědnout, přesypeme je do mističky. Tu samou pánev použijeme na usmažení tofu. Tofu si nakrájíme na kostičky o velikosti 1×1 cm. Do rozpáleného oleje dáme nakrájené tofu a kdo chce, může zastříknout sójovkou. Za občasného míchání smažíme asi 5 minut. Po dokončení vysušíme ubrouskem od přebytečného oleje a dáme do misky.
Horkou polévku nabereme do misky nebo talíře, zasypeme tofu, slunečnicovými semínky a jarní cibulkou, a celé lehce doladíme dýňovým olejem. Podáváme s chlebem, nebo opečenými toasty.
Článek Dýňová polévka s tofu se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>Článek Znovuoživení Veganodaktyla! se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>Je rok 2023, já jsem stále vegan a veganství se rozrostlo do úplně jiných rozměrů, nicméně tato kuchařka Vám stále může sloužit jako inspirace, ať už s tím začínáte, nebo jen nevíte co už dalšího uvařit.
Článek Znovuoživení Veganodaktyla! se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>Článek Kamut s cizrnou a fazolovými lusky se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>postup:
Nejdřív si dáme vařit propláchnutý kamut – na hrnek kamutu dáme dva hrnky vody a vaříme pod pokličkou. Vaří se 20-30 minut, ať je na skus. Je spíš ale tužší. Na oleji si osmahneme pokrájenou cibulku s česnekem, brzy přidáme kari pastu (jak zvládnete pálivost) a zbytek koření dle chuti, a pražíme to už s olejem, jak indii. Přidáme sojovku, bílé tofu na kostičky a povalujem. Až se nám tofu pěkně obarví, přihodíme vařenou (nebo z plechovky) cizrnu a fazolové lusky, chvíli orestujeme a nakonec zamícháme s kamutem.
Článek Kamut s cizrnou a fazolovými lusky se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>Článek Celozrnné těstoviny s cuketou a fazolemi se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>Ingredience (2 porce)
Na oleji osmahněte cibulku a na kostičky nakrájenou cuketu. Posolte, okořeňte podle chuti a nechte chvilku opékat. Mezitím si dejte vařit těstoviny. Až začne cuketa zlátnout, přidejte fazole. Já použila konzervu s fazolemi v chilli omáčce, v rámci šetření času a práce, ale určitě bude super, když si den předem fazole namočíte, uvaříte a uděláte si nějakou zdravější verzi omáčky Fazole už stačí ve směsi jen zahřát, nemusí vyloženě bublat a můžeme podávat.
Článek Celozrnné těstoviny s cuketou a fazolemi se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>Článek Shimeji miso omáčka s rýží se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>Postup:
Dáme si vařit jasmínovou rýži a mezitím pokrájíme cibulku. Osmahneme na oleji ve wok pánvi, přihodíme pokrájený pórek a papriku, okořeníme lehce badyánem a skořicí (na skořici bacha ať vám neujede ruka, je to pak hnusný), pepř, sůl, zakápneme sojovkou a přidáme opláchnuté pokrájené shimeji houby. Chvilku orestujeme a zalejeme sojovým mlékem (nebo jiným rostlinným mlékem) a necháme změknout houby. Ke konci přidáme 4 lžičky miso pasty, posypeme mořskou řasou a sezamovým semínkem dle chuti a lehce zaškrobíme, ať omáčka trošku zrosolovatí. Podáváme s rýží.
Článek Shimeji miso omáčka s rýží se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>Článek Řepová pomazánka s kukuřicí se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>Škrabkou si oloupeme řepy a nastrouháme na jemno do mísy. Vrhneme tam kelímek sojanézy (nebo si uděláme svoji – recept tu taky najdete), osolíme a opepříme dle chuti a zamícháme tam ještě kukuřici a zakápneme citronem. Jednoduchá rychlovka.
Článek Řepová pomazánka s kukuřicí se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>Článek Gulášová polévka z hlívy se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>Na oleji osmahněte na drobno pokrájenou cibuli, podlijte vodou a nechejte podusit. Čím víc máte času, tím lépe, doporučuju ji nechat dusit, dokud se z ní nestane taková krémová hmota, nemusíte pak polévku tolik zahušťovat. Mezitím si pokrájíme hlívu, brambory, případně rajčata, kapii. Hlívu s brambory vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou nebo vývarem, osolíme, zasypeme mletou paprikou, dochutíme zbytkem koření dle preferencí. Kdo máte raději sladší verze, můžete do polévky přidat i mrkev. Necháme vařit alespoň 20 minut. Během vaření můžeme do hrnce přidat kapii a rajče, rozmačkaný česnek. Na zahuštění doporučuji na jemno nastrouhaný brambor.
Článek Gulášová polévka z hlívy se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>Článek Vošouchy se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>Nastrouháme si brambory (půlku na jemno, půlku na hrubo), kolik, to záleží na vašem hladu a počtu lidí, z nastrouhaných brambor pořádně vymačkáme vodu, poté zasypeme hladkou moukou, osolíme, opepříme, dáme větší hrst majoránky, přihodíme vyšlehanou rewu (pěna nahrazující vajíčko), tři propasírované stroužky česneku, zakápnem olivovým olejem a konečně na drobno nakrájené dva plátky robi a jednu menší cibuli na jemno pokrájenou. Hmotu pořádně prohněteme, aby byla ani ne tuhá, ani ne řídká, kdyžtak podle potřeby přidáme mouku/hrašku/strouhanku, či vodu. Poté placky klasicky smažíme na oleji.
Článek Vošouchy se nejdříve objevil na veganodaktyl - veganské recepty.
]]>